Prebiotici

Prebiotici su neprobavljiva prehrambena vlakna koja u debelom crijevu potiču rast korisnih kultura bakterija mliječne kiseline kao što su bifidobakterije i laktobacili u debelom crijevu i pozitivno utječu na crijevnu floru.

Prebiotici u majčinom mlijeku služe kao "hrana" za probiotike (prirodne kulture mliječne kiseline) i potiču njihov rast. Prebiotička prehrambena vlakna kao što su galakto-oligosaharidi (GOS) i frukto-oligosaharidi (FOS) također su prisutna u nekim formulama za novorođenčad. Ovdje postoji razlika između biljnih (FOS, npr. Iz cikorije, poriluka itd.) I oligosaharida na bazi laktoze (GOS).

Budući da majčino mlijeko sadrži samo laktozu, a ne fruktozu, galakto-oligosaharidi (GOS) iz laktoze bliži su prebiotičkim prehrambenim vlaknima iz mlijeka nego frukto-oligosaharidi (FOS).